Hvem kan klare
p-dialyse?


Basisviden

Hverdagen

Sundhed og ferie

Din psykiske tilstand

Praktiske forhold

CAPD skridt for skridt

APD skridt for skridt

Hvis du vil vide mere

Patienthistorier

Animationsfilm

Link til filmen "Nyresygdom, kropsforandringer og sexualitet"

Fastgørelse af
p-kateter

Link til filmen "Motion"


Snak med din diætist

Hvis du bliver i tvivl om din kost som dialysebruger, så tag en snak med din diætist. Diætisten kan også fortælle dig, hvordan I som familie kan tilpasse kosten, og hvilke ting du skal gå udenom, når du fx er i byen.

Mad og drikke

Dialysekosten er ikke svær at følge, og den er ikke så forskellig fra generelle kostanbefalinger. Grib lejligheden og få hele familien til at spise sundt.

Du får tilbudt vejledning hos en diætist, når du bliver dialysebruger. Men generelt skal du tage højde for at få mange proteiner, spare på saltet og på mælkeprodukterne.  Mælkeprodukter indeholder fosfat. For meget fosfat har indvirkning på afkalkning af knoglerne og forkalkning af blodkarrene. Proteiner findes i mange ting, men der er en særlig høj koncentration i alt kød - også kylling og fisk - og i æg.

Hvis du spiser mange små måltider, er der en bedre mulighed for, at du får dækket dit proteinbehov. Du skal også være opmærksom på, at dialysevæsken er sukkerholdig og giver dig ca. 400 – 500 ekstra kalorier om dagen. Det svarer ca. til 1/4 af dit daglige kaloriebehov. Så, spar på fedtet og sukkerholdige produkter. De generelle kostanbefalinger kan du bl.a. læse om på www.altomkost.dk, men vær opmærksom på at følge retningslinjer fra din diætist.

Det  belaster hjertet og kredsløbet at have meget væske i kroppen. Det kan være nødvendigt, at du er opmærksom på, at du ikke indtager alt for meget væske. Tænk også på, at fx tomater og agurker indeholder en del væske. I starten af p-dialyseforløbet er det kun de færreste, der har brug for at begrænse væskeindtaget.

Tilbage til toppen

Printversion
StartSundhed og ferie • Mad og drikke