Hvem kan klare
p-dialyse?


Basisviden

Hverdagen

Sundhed og ferie

Din psykiske tilstand

Praktiske forhold

CAPD skridt for skridt

APD skridt for skridt

Hvis du vil vide mere

Patienthistorier

Animationsfilm

Link til filmen "Nyresygdom, kropsforandringer og sexualitet"

Fastgørelse af
p-kateter

Link til filmen "Motion"


Camping ved Vesterhavet

Kvinde, 45 år:

”Det bedste ved det hele var, at jeg stadig kunne komme ud at bade i havet. Jeg var endda bekymret for, at jeg ikke kunne komme ud i vores campingvogn ved Vesterhavet, efter at jeg var blevet dialysebruger.

Men sammen med sygeplejersken fandt vi ud af, hvordan jeg på en hygiejnisk måde kunne klare poseskift i min campingvogn ved Vesterhavet. ”

Hygiejne

Det er vigtigt med håndhygiejnen, så en god flydende sæbe og rene håndklæder gør underværker.

Det er vigtigt at have en god hygiejne, når du skal skifte pose eller gøre natmaskinen klar. Du skal både vaske hænder grundigt med sæbe og afspritte hænderne, inden du skifter pose, eller gør maskinen klar. Der er en forhøjet risiko for betændelse i bughinden, når man bruger p-dialyse, men en god hygiejne omkring skift er med til at nedsætte risikoen.

Du skal også sørge for, at der er rent i de omgivelser, du foretager din dialyse. Du skal i øvrigt holde dig fra karbad, da infektionsrisikoen er for stor. Til gengæld kan du godt bade både i havet og i svømmehallen. Din nyreafdeling vil vejlede dig om forholdsreglerne i forbindelse med havbad og besøg i svømmehal.

Klik her for at hvordan du beskytter p-kateteret, når du bader

Tilbage til toppen

Printversion

StartBasisviden • Hygiejne