Hvem kan klare
p-dialyse?


Basisviden

Hverdagen

Sundhed og ferie

Din psykiske tilstand

Praktiske forhold

CAPD skridt for skridt

APD skridt for skridt

Hvis du vil vide mere

Patienthistorier

Animationsfilm

Link til filmen "Nyresygdom, kropsforandringer og sexualitet"

Fastgørelse af
p-kateter

Link til filmen "Motion"


Dialysens historie

Første gang peritonealdialyse blev brugt på mennesker, var i 1923 af en læge ved navn Ganter. Men allerede i det 17. århundrede blev det forsøgt at indsætte dræn i bughulen for at få overskydende væske ud. 130 år senere under forsøg med hunde fandt man ud af, at bughinden kunne bruges som dialysefilter.

I 1923 brugte Ganter engangskatetre og saltvand som dialysevæske, men resultaterne var ikke særlig gode. Først i 1968 udvikler læge Tenkhoff et silikonekateter med filtring, der kunne bruges til permanent peritonealdialyse. Væsken blev opbevaret i glasflasker, og det var en af grundene til, at behandlingen kun blev brugt på hospitalerne.

Første gang man udviklede et system til brug i hjemmet var i 1979. Siden er der sket store fremskridt mht. udvikling af væsker, maskiner og systemer til brug i p-dialyse. I 2003 var der 633 patienter i Danmark i peritonealdialyse.

Kilde: Inge Eidemark, Susanne Bro, Dialyse 1999, Gokal R,Nolph KD,The Textbook of Peritoneal Dialysis.Dordrecht:Kluwer Academic Publishers,1994

Du kan fx søge på www.bibliotek.dk, hvis du er interesseret i at vide mere om historien bag dialyse.

 

Tilbage til toppen

Printversion
StartHvis du vil vide mere • Dialysens historie